NUTRIȚIE

Unele opinii exprimă ideea că alimentația este domeniul cel mai materialist cu putință, că ar fi indiferent modul în care omul își satisface necesitățile în raport cu corporalitatea. Maxima filosofului german Feuerbach: „Omul este ceea ce mănâncă” este astăzi, însă simplistă, traducând o concepție unilaterală, preponderent materialistă.

Adică, omul ar fi o sinteză a materiei pe care el o furnizează corpului său și prin aceasta ar lua naștere nu numai alternanța vieții sale organice, ci și ceea ce se oferă în spiritul său.

Afirmația „Omul este ceea ce mănâncă”, de sorginte materialistă, trebuie înțeleasă în sensul în care procesului material trebuie să-i fie asociat, concomitent, unul spiritual. În spatele a tot ceea ce este material există spiritualul, iar spiritualul este și în spatele hranei.

Nu putem fi adepții ideii că organismul uman ar consta doar din corpul fizic, din substanțe chimice în interacțiunea lor. De aceea, viziunea spiritual – științifică trebuie să guverneze și știința alimentației și pe cea a vindecării.

Conform teoriei antroposofice, cunoașterea omului se construiește pe trei trepte: cunoașterea proceselor fizice, concentrate în nutriție, cunoașterea proceselor ritmice în care este concentrată vindecarea, și cunoașterea spirituală concentrată în sistemul nervos și simțuri.

Omul nu este o simplă confluență de activități chimice, totul în interiorul său suferă o transformare. Sistemul metabolic prelucrează substanțele transformându-le în componentă umană: tot ce este mineral devine etercaloric, tot ce este vegetal se apropie de forma gazoasă eterică, tot ceea ce este de natură animalică începe să se apropie de forma fluidă, iar totul va fi organizat de uman în forma solidă (solid-pământeană).

Natura umană este sănătoasă numai când procesele metabolice sunt oprite pe o anumită treaptă (a se vedea procesul digestiei). Procesele circulatorii – circulația respiratorie și circulația sângelui – sunt procese vindecătoare continui. Procesele circulatorii sunt ritmice; respirația se corelează cu ritmul circulator al soarelui la parcurgerea anului solar.

Soarele trece prin punctul de răsărire la Echinocțiul de primăvară și face un parcurs integral în 25920 de ani. La vârsta mijlocie, omul face pe zi, în medie, 25920 de respirații. Bătăile pulsului sunt de aproximativ patru ori mai multe.

Circulația respiratorie corespunde contactului omului cu lumea exterioară; acest ritm respirator trebuie să domolească continuu ritmul circulator pentru ca pulsul să rămână constant și să-l integreze pe om în Cosmos. Procesele spirituale – integrarea în spiritual și conlucrarea cu forțele spirituale – nu înseamnă altceva decât aplicarea lor la natura umană, la procesele vindecătoare.

Forțele densificate în fizic sau în eteric sunt procese vindecătoare. Un sistem terapeutic eficient ar putea fi rezumat astfel: o metamorfozare a tratării spirituale a omului în jos, în material.

Procesele nutritive trec în procese vindecătoare, procesele vindecătoare în procese spirituale și din nou înapoi, procesele spirituale în procese vindecătoare.

Aceeași teorie antroposofică susține că oamenii își reînnoiesc corpul la fiecare șapte ani. Substanțele care trec sub forma hranei prin corpul nostru nu ne alcătuiesc corpul, o forță contrară din eter vine ca o reacție la prima (forța materiei pământului), „iar noi ne construim întregul corp din eter”.

Toate organele sunt construite din ceea ce este mediul înconjurător pătruns de lumina soarelui, sunt lumină condensată. Materia fizică din om îi dă acestuia sentimentul Eului…

  • Program alimentație sănătoasă personalizat,
  • Terapie nutrițională,
  • Program nutrițional antiaging (prevenirea îmbătrânirii)

Afla mai mult!


NOU!

Consiliere pentru RESTAURANTE ,FIRME DE CATERING în vederea alcătuirii unor meniuri sănătoase